Valitse sivu

Aloitin internetin käytön kutakuinkin 1990-luvun puolivälissä. Muistan, kuinka kävelin aina koulun jälkeen äitini työpaikalle selaamaan Kauniiden ja rohkeiden juonipaljastuksia, KissFM:n sivuja tai ihan vaan irkkaamaan. Nettiin pääsi tuolloin lähinnä vain kirjastoissa tai tuttujen työpaikoilla, sillä sen käyttö oli melko kallista, aikaan sidottua, eikä tietokoneitakaan ollut vielä joka kodissa. Saimme toki yhtenä jouluna kotiinkin valtavan tietokoneen ja äänekkäästi piippailevan modeemin, mutta verkkoa sai pitää päällä korkeintaan tunnin päivässä.

Kiss FM chat

Kuva: iltalehti.fi

Vasta muutama vuosi sitten hoksasin, mikä tarkoitus on Google Readerilla. Keräsin kaikki mieluisimmat blogit listalle ja tadaa: sain lukea uusimmat kirjoitukset aina yhdestä paikkaa, yhtenä pötkönä! Muut olivat varmaan harrastaneet tätä jo vuosikaudet, mutta itselleni tuo oli kyllä niin valtaisa elämys, että blogien seuraaminen syöksähti aivan uusiin sfääreihin.

Ja homma sen kun vain parani, kun törmäsin Feedlyyn, joka on jatkanut toimintaansa normaalisti, vaikka Google sittemmin kuoppasikin oman syötteenlukijansa vuonna 2013. Ajat ovat tuosta tietenkin hieman muuttuneet. Nykyään netti kulkee mukana taskussa, matkoilla, vessassa, eikä sen käyttö maksa entisaikoihin verrattuna juuri mitään. Nyt ei tule aivan tarkalleen mieleen, mikä ja milloin oli ensimmäinen blogi, jota olen alkanut seurata aktiivisesti, mutta vuosikaudet lisäsin kiinnostavat osoitteet aina selaimen kirjanmerkkeihin. Sieltä sitten sopivan hetken koittaessa piti napsutella erikseen joka osoitteeseen kurkkaamaan, onko mitään uutta ilmestynyt. Aina ei edes ollut.

Feedly

Minun Feedlyni tänään

Usein tulee myös tallennettua tärkeimpiä aiheita ja ideoita omaan Saved for later -listaansa, josta ne löytyvät näppärästi myöhemmin. Hyvän jutun pystyy toki jakamaan heti suoraan Facebookiin tai lisäämään vaikka Pocketiin pitkäaikaisempaa säilytystä varten. Nämä siis vain suppeina esimerkkeinä, koska mahdollisuuksiahan tuossa on kyllä laidasta laitaan.

Nyt on kuulkaa blogit ja tiettyjen lehtien tai muiden sivustojen tuoreimmat postaukset olleet niin nätissä mallissa, ettei paremmasta väliä! Minullahan on nyt vähän kuin juuri itselle räätälöity lehti täynnä toistaan mielenkiintoisempia juttuja! Lista synkronoituiu laitteesta toiseen, ja vaikka nukahtaisin kesken lukemisen (kuten hävettävän usein teen), voin jatkaa lukemista samasta paikasta taas herättyäni. Tekstit voi myös tallentaa offline-tilassa luettavaksi, mikä on kätevää esimerkiksi junan katkeilevassa verkossa.

Pocket

Myös Pocket on todella kätevä!

Pienenä vinkkinä kaikille kanssabloggaajille mainittakoon, että ne blogit, joiden syöte on rajoitettu vain muutamaan alkusanaan, jäävät useimmiten kyllä lukematta, vaikka listalla pyörivätkin. Tai sitten alun täytyy olla tooodella vetävä, jotta sormi jaksaa painaa sen yhden ylimääräisen klikkauksen. (Kuinka laiska ihminen voi edes olla?!)

Toinen huono puoli tässä systeemissä on se, että syötteiksi koottuna kirjoitukset tulevat ruutuun yksinkertaisina mustaa valkoisella -tyylisinä postauksina vailla kommentointilomaketta ja sen vuoksi kommunikointi bloggaajan suuntaan on jäänyt hävettävän vähälle. Ei pitäisi olla kenellekään ylivoimaista klikata auki varsinainen blogisivu ja selata alas näpyttelemään edes lyhyt viesti kirjoittajalle, mutta näin se nyt vain turhan usein on. Tässä ja nyt, lupaan yrittää parantaa tapani tässä suhteessa 🙂

Kuinka sinä seuraat lempiblogejasi ja -syötteitäsi, ja mitä listalta löytyy? Itse olen jaotellut seurattavat lapsiaiheisiin, rakennukseen ja sisustukseen, käsitöihin, resepteihin sekä nyttemmin myös yrittäjyys- ja talousaiheisiin julkaisuihin. Lopuksi tulee muu hömppä. Tässäpä vielä oma syötteiden top5 tällä hetkellä:

  1. Feissarimokat
  2. Mamma rimpuilee
  3. Miia Metso
  4. Kemikaalicocktail
  5. Havaintoja parisuhteesta

Ja sitten ei muuta kuin lukemaan päivän kootut!