Valitse sivu

Pitäisi hiljalleen kilpailuttaa talotoimittajien ohella myös näitä kaikkia muita taloprojektin osa-alueita. Yhteen tarjoukseen kuuluivatkin jo mukaan sähkö- ja LVI-työt, mutta meidän on toki myös tiedettävä, paljonko kyseinen lysti maksaa erikseen. Sitä varten pitäisi sitten taas olla selvillä, minkälaista valaistusta ja lämmitysjärjestelmää taloon halutaan.

Itse arvostan hyvin suunniteltua valaistusta, vaikken aiheesta paljoa ymmärräkään. Olen kiinnostunut kaikenlaisista halvimmista perusmalleista poikkeavista ratkaisuista, kuten vaikkapa epäsuorasti ja päivänvalolla valaisemisesta. Saunan kuituvalot ja led-nauhat (esim. välitiloissa) ovatkin jo kaiketi arkipäivää. Ammattitaitoiseen suunnitteluun kannattaisi ehdottomasti panostaa, niin tässä kuin monessa muussakin asiassa, mutta kun ei juuri nyt olisi varaa palkata ketään ulkopuolista.

On selvittävä omin avuin. Olen löytänyt ainakin seuraavia vähän laajemmin aihetta käsitteleviä sivustoja blogien tarjonnan ja muiden yksittäisten kivojen juttujen lisäksi:

  • http://www.kodinvalaistus.fi/ – Sähkö­turvallisuuden edistämis­keskus STEK
  • http://www.adlux.fi/public/koti/valaistusartikk.html – Adlux Oy
  • http://www.lampputieto.fi/valaistussuunnittelu/ – Motiva Oy

Toisaalta, tämä valaistuksen “vakavasti ottaminen” on omalla kohdallani hieman ristiriitainenkin juttu, sillä viihdyn molemmissa kodeissani aidosti parhaiten yhden jalkalampun juurella ja keittiössä sitten liesituulettimen valossa 🙂 Inhoan kirkkaita spot-valoja, enkä mielelläni käytä niitä, vaikka  vapaa-ajan kodistamme runsaasti noita hirvityksiä löytyykin. Monesti “silmien sokeuttajia” näkee jopa suihkussa heti siinä pään yläpuolella – ei niin kiva juttu, kun pesee hiuksia. Himmentimiä en yrityksistä huolimatta totu oikein käyttämään, vaikka monet taas tykkäävät.

Hankala asiakas? Toivottavasti lähestyvät rakentajamessut tarjoavat edes pientä apua tilanteeseen! Otan myös mielelläni vastaan vinkkejä mielenkiintoisista sivustoista. Sillä välin hakukone sauhuaa 😉 Yksi asia kuitenkin on varma: vaikka tämä on paljon pyydetty, tahdon sähkömiehen, joka osaa asentaa pistorasiat ja katkaisijat edes likimain suoraan.

Mökillä ei ainakaan sujunut suoruuden suhteen ihan kuin elokuvissa.

Ps. Niin ja se lämmitysjärjestelmä! Jestas, mikä ristiriitaisten “varmojen tietojen”, mielipiteiden ja kokemusten sekasotku. Eipä puhuta siitä tässä vaiheessa sen enempää…