Valitse sivu

Ensimmäisiä talonrakennusaikana lukkoon lyötyjä asioita oli, että taloon vedetään ilman muuta nopea valokuituyhteys. Liittymiskustannuksethan olivat tuossa vaihtoehdossa melko kovat (yli tuhat euroa), eikä tilauksen tekeminenkään sujunut kovin mallikkaasti, mutta vihdoin ja viimein viikkojen odotuksen ja lukuisten selvittelyiden jälkeen, vasta muutettuamme taloon, meille avautui 100-megainen valokuituliittymä.

Viime aikoina virinneet Facebook-keskustelut asuinalueen omassa ryhmässä ja siitä kirvonnut lehtijuttu Soneran ongelmista asuinalueemme kaapeliliittymissä saivat minut pohtimaan, kuinka lähelle luvattua nopeutta olemme tällä rahalla päässeet? Teinpä siis muutaman erilaisen ilmaisen nettitestin ja sain aika hämmentäviä tuloksia.

Sonera nopeustesti

https://nopeusmittaus.sonera.fi/

Bandwidthplace nopeustesti

http://bandwidthplace.com/

Tornio24 nopeustesti

http://nopeustesti.tornio24.net/

Aika hiljaista siihen nähden, että luvattu vaihteluväli on 50-100 Mbit/s! Tiesin, ettei juuri mikään liittymä yllä mainoksissa luvattuihin lukuihin, mutta onhan tuo vajaa kolmasosa jo melkoinen rimanalitus. sillä Jopa kännykkäni 4G-liittymä pystyy parempaan. Siitä saan toki olla onnellinen, ettei meidän liittymä ole jatkuvasti poikki, kuten perinteisen kaapelinetin varassa olevilla näyttävät asiat näillä main olevan. Liittymällä pystyy onneksi myös tekemään kaikkia normaaleja asioita, myös katsomaan sujuvasti netti-tv:tä.

Mitäpä teet, kun vaihtoehtojakaan ei ole? Kaupungissa olisi kyllä nettikeskusteluiden perusteella kilpailijalle runsaastikin kysyntää, mutta jostakin syystä kiinteitä nettiyhteyksiä ei täällä kukaan muu tarjoa. Eikä tuota tonnin sijoitustakaan tee kyllä yhtään mieli heittää hukkaan, ainakaan kovin kevein perustein. Mokkula olisi toki helppo ja edullinen vaihtoehto, mutta jospa tämä “perusnopeus korkeamman hinnalla” riittää nyt sitten meille, kun on kerran tullut haksahdettua.

Olisi ollut mielenkiintoista kysäistä asiasta Soneralta, varsinkin kun heillä on kätevä 24/7 toimiva asiakaspalveluchat, mutta kun olen tuijottanut oheista kuvaa nyt parisen tuntia niin eipä enää huvita.

sonera_chat

Kuinka lähelle luvattuja nopeuslukemia teidän liittymillänne pääsee?