Valitse sivu

Ajattelin, että tässähän ehtisi käydä vielä tervehtimässä omaa äitiä ennen kuin vauva syntyy. Mutta sepä olikin helpommin sanottu kuin tehty! Lapsillamme on matkaa mummolaan 640 km suuntaansa. Otetaanpa pieni ajatusleikki eri kulkuvälinein reilun kuukauden päähän arkipäiville.

Päiväjuna

Ensisijaisena matkustusvaihtoehtona pitäisin junaa sen ekologisuuden sekä matkustusmukavuuden takia. Näillä viikoilla ei mielellään enää istuisi putkeen kovin pitkiä aikoja, mutta makuuvaunu tuo tähän helpotuksen, eikä matka-aikakaan tunnu menevän niin hukkaan, kun kolistelee kiskoilla unessa läpi yön. Lisäksi, mukaan voisi ottaa tarvittaessa myös koiran.

No, eihän tälle välille ole mitään yöjunaa olemassakaan. Päiväjuna sen sijaan löytyy. Kun jaksaa istua junassa 9,5 tuntia ja tehdä kaksi pikaista vaihtoa, on vielä saman päivän aikana perillä. Kahdelta aikuiselta ja 3-vuotiaalta tämä lysti (meno-paluu) kustantaa ajoissa varattuna keskellä viikkoa 129 euroa. Ja nyt kun VR niin näyttävästi laski hintojaan, maksaisi sama matka 4 vuotta täyttäneen kanssa 192 euroa siinä missä ennen “hinnanlaskua” alle 6-vuotiaat matkustivat aina ilmaiseksi. Vertailun vuoksi, viime vuonna samaan aikaan tehty matka samalla kokoonpanolla maksoi meiltä tasan 60 euroa. Onneksi nämä “alennukset” ovat vieläpä pysyviä!

9,5 h, 129 €

Lapsi junassa

Junamatkailu meillä aloitettiin alle vuoden iässä, ensin vaunuissa torkkuen ja huudellen, sitten penkillä seisten ja maisemia ihmetellen.

Yöjuna

Jos makuuasento olisi kuitenkin ainoa vaihtoehto, voisi perille kiertää tietenkin Helsingin kautta. Matkustusaika venyisi 10-12 tuntiin, mutta sepä ei yötä vasten merkitse mitään. Kaikki viihtyisivät ilman kiukutteluja, eikä itseäkään vaivaisi nykyään päiväjunissa yllättävä matkapahoinvointi tai vielä pitkään perille pääsyn jälkeen jatkuva keinumisen tunne. Helsingistä pitäisi silti istua vielä perille päätepisteeseen vajaat 3 tuntia päiväjunassa. Koko paketin hinta vaivaiset 547 euroa! Yli 4-vuotiaan lisä tuon päälle olisi 121 €. Ja jee, taas kiitos hintauudistuksen, saisimme “alennusta” – eikö vain? Vertailuna hinta viime lokakuulta 196 € + silloinen päiväjunan hinta (menimme tuolloin loput matkasta Onnibussilla). Ei tässä elämässä tule kyllä maksettua tuollaista hintaa, ei mitenkään päin.

11 h + 3 h, 547 € + loppumatka

Lento

Lentäen perille pääsee vain Helsingin kautta. Itse en ole lentämisen suurimpia ystäviä (lue: pelkään kuollakseni) ja koen sen hieman kankeaksi matkustusmuodoksi, kun on hankittava ensin kyyti kentälle, kentältä keskustaan ja taas päin vastoin. Lisäksi kentillä pitää aina notkua odottelemassa suht pitkään, mikä vähintään tuplaa tai jopa triplaa matkustusajan verrattuna tunnin liitelyyn taivaalla. Mukaan mahtuvan tavaran määrä on myöskin hyvin rajallinen, eikä ainakaan noita meidän kalliita matkarattaita laiteta ruumaan heitettäväksi. Ostinkin edelliselle lentoreissulle aivan perusmatkikset parilla kympillä.

Meiltä päin operoi kaksi eri firmaa, joista norjalainen veloittaisi edestakaisesta matkasta matkatavaroineen 732 €. Jessus! Uskallankohan edes katsoa enää Finnairin tarjoamaa vaihtoehtoa. Uskalsin: 1247 €. Tosin, jos on perillä yhden yön pidempään, laskee hinta 558 euroon. Junan tasolle siis. Lisäksi, näihin hintoihin tulee päälle vielä meno Helsingistä kohdekaupunkiin. Se on edullisinta matkustaa bussilla, Kyseisille matkustuspäiville lippuja löytyy Onnibussilta 1-7 euroa per henkilö per suunta.

1h 15 min + odottelut + 3 h, 558-1247 € + loppumatka

Linja-auto

Kun tuo bussiyhteys vaikuttaa noin edulliselta, lähestulkoon ilmaiselta, voisikohan sillä kulkea sitten koko matkan? Yhteyttä perille asti ei näemmä ole, mutta reilun sadan kilometrin päähän kyllä. Matka sinne kestää 7,5 tuntia ja meno-paluu meidän perheeltä tekisi sata euroa. Lopun matkaa voisi päästä tuohon perilläoloaikaan ainoastaan omalla autolla eli meidän täytyisi pyytää mummi hakemaan. Koiralle pitäisi kylläkin etsiä hoitaja, sillä Onnibusseihin ei ole lupa viedä lemmikkejä. Edullista kyllä ja suht vaivatonta, kun ei ole vaihtojakaan, mutta kuinka kummassa 3-vuotias viihtyisi noin pitkän ajan paikallaan, kun reilu pari tuntia viime syksynä meinasi käydä mahdottomaksi sekin? Minä en keksi. Luovutan.

7h 30 min + 1,5 h, 100 € + loppumatka

Oma auto

Vaan onhan meillä oma auto! Se epäekologinen, tilastollisesti turvattomin ja kuljettajalta paljon jaksamista vaativa vaihtoehto. Hyviä puoliakin löytyy, kun mukaan saa ottaa itse valitsemansa määrän tavaraa, sen koirankin. Pysähdellä voi oman maun mukaan, eli aiemman kokemuksen perusteella pari kertaa tuolla välillä. Jos on reilusti aikaa, voi matkaa jakaa osiin ja yöpyä ystävien luona tai hotellissa, miksei vaikka kylpylässäkin. Mutta jos puhutaan kertahurautuksesta niin hyviä istumalihaksiahan se vaatii.

Jos lasketaan kustannuksiksi vain polttoaine, tässä tapauksessa diesel, maksaa se tämän päivän keskihinnalla pyöreästi 85 €. Todellisuudessahan lisähintaa tulee vielä huoltisruokailuista sekä mahdollisesta yöpymisestä. Ihan varteenotettava valinta, mutta oma jaksaminen näillä viikoilla kyllä huolettaa.

9 h, 85 €

Polkupyörä

Tämähän olisi ilmainen! Kestoa ei vain uskalla arvata kukaan. Ikuisuus?

Lopputulos

Ehkä me jäädään nyt kuitenkin ihan vaan kotiin.